ZIUA MONDIALĂ A INIMII

ZIUA MONDIALĂ A INIMII

Anual pe 29 septembrie se marchează Ziua Mondială a Inimii. Acest eveniment a fost instituit pentru prima dată în anul 2000 de Federația Mondială a Inimii cu scopul de a informa și sensibiliza populaţia despre principalele cauze de deces la nivel mondial: bolile cardiovasculare.

Tema din acest an pentru Ziua Mondială a Inimii este: „Crearea mediilor sănătoase pentru inimă”. Asigurarea oamenilor cu un mediu benefic de trai, de muncă și de relaxare va ajuta la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Inima sănătoasă definește posibilitatea de a trăi viața din plin, indiferent de vârstă și sex.

În contextul evenimentului instituţiile de stat, specialiștii din domeniul sănătății, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice își mobilizează eforturile în reducerea povenirii bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, care sunt principalele cauze ale deceselor.

Astfel, la nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se estimează că 23 de milioane de oameni au să moară din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

În Republica Moldova bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populației apte de muncă, constituind circa 57,5 % din mortalitatea totală.

Principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: tensiunea arterială înaltă, supraponderabilitatea, nivelul înalt al colesterolului seric, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul.

Mediul în care trăim, muncim sau ne distrăm poate avea o influență importantă asupra abilității noastre de a lua o decizie corectă pentru sănătatea inimii – îndeosebi mediul urban, care ne modifică stilul de viață și alimentația.

Este importantă mobilizarea comunității pentru crearea mediilor sănătoase în prevenirea bolilor cardiovasculare acasă, la locul de muncă, sau studii, la locurile de odihnă și agrement, prin respectarea unor reguli simple, precum ar fi: prepararea alimentelor sănătoase acasă, limitarea consumului de alimente semifabricate cu un conținut sporit de sare și grăsimi, consumul zilnic al fructelor și legumelor, limitarea întrebuinţării dulciurilor, chipsurilor, băuturilor carbogazoase, consumul a cel puțin 2 litri de apă potabilă sigură. Este oportună și renunțarea la alcool şi  fumat.

O inimă mai sănătoasă implică și limitarea timpului în fața televizorului sau computer, în favoarea activităților în aer liber împreună cu familia (ciclismul, mersul pe jos, volei, baschet etc.).

Sursa: ms.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *