SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ DIN ALEXANDRIA VA AVEA CT, RMN ȘI SISTEM INFORMATIC PACS

Un Computer Tomograf (CT), un aparat de Rezonanță Magnetică (RMN) și sistem informatic PACS (tehnologie medicală de imagistică) vor intra în dotarea Spitalul Județen de Urgență (SJU) din Alexandria, după ce, marți, la sediul Guvernului, s-au semnat contractele pentru achiziția a 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 aparate de Rezonanță Magnetică (RMN) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Aparatele achiziţionate vor fi folosite pentru dotarea a 34 de spitale din ţară şi din Capitală, între acestea aflându-se și SJU Alexandria.

Sperăm ca până în vară să fie funcționale echipamentele medicale. Probabil, în luna aprilie vor ajunge la Spitalul Județean. Între timp, trebuie să obținem toate autorizațiile necesare și să amenajăm spațiul corespunzător, pentru că nu aveam cum să facem acest lucru fără să știm tipul de echipament pe care îl vom primi” a declarat președintele CJ Teleorman, după încheierea ceremoniei. Potrivit acestuia, cheltuielile pentru amenajarea corespunzătoare a spațiului și cele cu obținerea autorizațiilor vor fi suportate din bugetul consiliului județean.

Important este că, în cele din urmă, avem computer tomograf și RMN”, a concluzionat Dănuț Cristescu. Conform spuselor sale, Consiliul Județean Teleorman urmează să depună la Ministerul Sănătății, în luna aprilie, un alt proiect pentru încă un CT și un RMN pentru Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean.
”Este vorba de extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe care se va face pe fonduri europene accesate de minister. De asemenea, am depus un proiect la Compania Națională de Investiții pentru extinderea spitalului, prin care să construim un corp nou, cu cinci etaje, în care să mutăm blocul operator”, a mai spus Cristescu.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, și managerul Spitalului Județen de Urgență  Alexandria, Alexandru Dobre, au participat la ceremonia de semnare a contractelor pentru achiziţia a 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 de aparate de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică), care s-a desfășurat la Palatul Victoria.

Este un pas pentru normalitate, nu este un eveniment extraordinar. Aş vrea ca aceste lucruri să nu mai fie evenimente extraordinare şi ca orice român, care se duce la spitalul cel mai apropiat de locul unde locuieşte sau i s-a întâmplat un necaz, să beneficieze de tot ceea ce are dreptul să beneficieze. Nu este o pomană. Statul este obligat. Suntem cu toţii obligaţi – şi noi, Guvernul, şi dumneavoastră, reprezentanţii autorităţilor publice locale, preşedinţi de consilii judeţene sau primari – să punem la dispoziţie oamenilor pe care îi reprezentăm tot ceea ce înseamnă protecţia şi ajutorul statului şi în domeniul sănătăţii”, a transmis premierul Tudose participanţilor la eveniment.

Este pentru prima dată în istoria sistemului sanitar când Guvernul României face o astfel de investiție, pentru a crea un sistem de imagistică medicală public, iar beneficiarii suntem cu toții”, a spus ministrul Sănătății.
Florian Bodog a mai arătat că Acordul de împrumut semnat cu Banca Mondială în 2014, cu o valoare de 250 de milioane de euro, a fost blocat până în 2017, când s-a demarat achiziția echipamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *