REPORNEȘTE COMBINATUL CHIMIC DONAU CHEM TURNU MĂGURELE

REPORNEȘTE COMBINATUL CHIMIC DONAU CHEM TURNU MĂGURELE

Combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem Turnu Măgurele, parte a grupului Interagro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae și aflat în insolvență de peste doi ani, intenționează să-și reia activitatea, oprită în 2015, și vrea să angajeze în acest scop până la 550 de persoane, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Donau Chem, care a avut anul trecut un număr mediu de puțin peste 100 de salariați, este controlat 100% de către Viromet SA, din același grup Interagro, firmă ce operează combinatul chimic omonim din Victoria, repornit la rândul său la începutul lunii iulie. Deocamdată, luna aceasta, Donau Chem a angajat 140 de persoane, în special mecanici, sudori și electricieni, pentru lucrările de reparații și întreținere necesare repornirii instalațiilor de producție, arată sursa citată.

În plus, Donau Chem a cumpărat de la Chemgas Holding Corporation, din același grup Interagro și aflată tot în insolvență, 600 de tone de amoniac, pentru care a plătit un avans de circa 1,52 milioane lei, precum și țevi (avans de circa 1,2 milioane lei). Chemgas Holding a fost angajată de Donau și să verifice instalațiile de amoniac, contra unui avans de 330.000 lei. La începutul unii, Donau Chem a vândut pe piața de profil peste 60.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pe care a încasat 7,88 milioane lei, bani necesari pentru plata salariilor angajaților, a facturilor la energie electrică și a unor lucrări urgente de reparații, consolidare și conservare a unor instalații și echipamente ale combinatului. Combinatul Donau Chem a terminat anul trecut cu pierderi de 6,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de mai puțin de 3 milioane lei. La jumătatea lui 2019, compania avea datorii restante la bugetele statului în sumă totală de peste 130 milioane lei, cu tot cu penalități.

După cum a relatat Profit.ro, Niculae este în curs de vânzare a Viromet SA, asociatul unic al Donau Chem. Cumpărătorul este un român care deține în Italia o companie de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice și care a preluat recent și operatorul portuar SCAEP Giurgiu Port. Viromet va fi preluat prin intermediul unei firme înființate anul acesta în România, North Chemical Complex, și controlate integral de către SCAEP Giurgiu Port. Tranzacția poate fi finalizată luna viitoare.

Conducerea Donau Chem ar fi vrut ca cea mai mare parte a banilor încasați de combinat din vânzarea certificatelor CO2 menționate să fie folosiți pentru a cumpăra cu plata în avans peste 11.000 de tone de uree de la North Chemical Complex, cantitate care, ulterior, ar fi urmat să fie vândută cu „profit semnificativ” comerciantului angro de îngrășăminte chimice Autocora SRL al omului de afaceri din Alexandria Dănel Dinu. Comitetul Creditorilor Donau Chem nu a aprobat însă inițiativa, după votul împotrivă al ANAF și abținerea Administrației Fondului pentru Mediu.

În prezent, Viromet este deținut de Niculae prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, care are aproape 98% din capitalul social al combinatului, deținere în valoare nominală de peste 46 milioane lei. Operatorul portuar de marfă este controlat în proporție de peste 78% de către omul de afaceri Gabriel Ticea. Acesta deține și conduce în Italia o firmă de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice, Romital SRL, cu sediul principal în Milano. Romital și SCAEP Giurgiu Port sunt creditori ai mai multor companii din grupul Interagro. De curând, operatorul portuar giurgiuvean a devenit și creditor al Donau Chem, preluând o creanță garantată asupra combinatului în sumă de peste 16 milioane lei de la firma Popasul Trebeș. Ioan Niculae a anunțat la începutul lunii trecute că a repornit combinatul Viromet și că acesta va produce metanol cu gaze achiziționate din import. Compania, printre puținele neintrate în insolvență din grupul Interagro, a terminat anul trecut cu pierderi de aproape 23 milioane lei, la o cifră de afaceri de 31,61 milioane lei, precum și datorii totale de peste 160 milioane lei, iar la 31 martie 2019 datora bugetelor statului restanțe în sumă de peste 14 milioane lei.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *