ISLAZ – LOC DE RELAXARE ŞI INSPIRAŢIE PENTRU PASIONAŢII DE NATURĂ, ISTORIE ŞI ARTĂ

ISLAZ – LOC DE RELAXARE ŞI INSPIRAŢIE PENTRU PASIONAŢII DE NATURĂ, ISTORIE ŞI ARTĂ

Pe Dunăre, la gura de vărsare a Oltului, la 10 kilometri vest de municipiul Turnu Măgurele, într-un decor desprins din poveștile vârstnicilor înțelepți, comuna Islaz păstrează vie amintirea vremurilor de altădată.

Dincolo de numele său cu o importanţă istorică descrisă de-a lungul timpului în cărţile de specialitate şi nu numai, Islazul anului 2015 este încă un loc mirific, un adevărat colţ de rai, apreciat îndeosebi de cei care nu sunt de prin jurul localităţii, o mini-deltă, loc de relaxare şi inspiraţie pentru cei pasionaţi de natură, de istorie sau chiar de artă.

Am să încep cu arta şi voi face referire aici la Corneliu Porumboiu, pe care am avut ocazia să-l întâlnesc în toamna anului trecut, atunci când, sosit în comuna atât de dragă mie, era interesat de o locaţie unde ar putea să filmeze câteva scene pentru filmul cu care s-a prezentat anul acesta la Cannes (şi care s-a bucurat de un real succes). În câteva săptămâni, Corneliu şi echipa se instalaseră deja în Islaz şi timp de 2 săptămâni au filmat şi au animat atmosfera pentru toţi islăzenii, cei din vale sau din deal… şi chiar cei din Moldoveni. Se spunea că venise băiatul lui Adrian Porumboiu cu Firicel, să filmeze un nou episod din Las Fierbinţi aici. Am tot încercat în acea perioadă să le explic tuturor că noi nu avem nevoie să facem parte din acel serial, noi avem firiceii şi celentanii noştri, plus că oamenii ăştia, adevăraţi profesionişti, turnau un film artistic. Ei căutau la Islaz… Comoara!

Adevărata comoară a localităţii din lunca Oltului şi-a Dunării o reprezintă chiar ea (localitatea)! Poziţia sa geografică şi trecutul istoric, completate de apele Oltului băute de-ale Dunării transformă zona Islazului de Teleorman într-o capodoperă divină, de nedescris în câteva rânduri aici, acum. Există oameni din România, dar şi din străinătate, care fie au citit şi au venit să se convingă, fie care doar s-au nimerit aici şi au plecat foarte plăcut surprinşi de bogăţia şi frumuseţea naturii prezente.

Despre importanţa istorică a singurei localităţi din Teleorman situate la vest de râul Olt s-au scris şi spus multe, motiv pentru care declaraţia profesorului de istorie Constantin Dima, fost director al şcolii din Islaz şi om apreciat de consăteni, mi se pare poate cea mai elocventă.

monumet 1848Ca profesor de istorie aș situa Islazul alături de marile capitale europene ale revoluției de la 1848. Chiar dacă este o localitate rurală își merită locul alături de Paris, de Berlin, de Viena, de Pesta și de altele. Cu adevărat Islazul își face loc în istoria nu numai națională, ci și cea eurpeană prin evenimentul acesta de la 1848. Revoluția de la 1848 trebuia să izbucnească la București, la Vâlcea, în Valea Prahovei și aici, la Islaz. De ce? Pentru că aici era un grup puternic de revoluționari, era un nucleu avându-l în frunte pe generalul Cristian Tell, cel care conducea grupul de grăniceri, căpitanul Nicolae Pleșoianu, cel care era comandantul și se numea Roata a Cincea pentru că făcea paza Adunării, preotul Radu Șapcă, vestit pentru ideile sale revoluționare, și totodată repartizat în zona aceasta, Ștefan Golescu care a venit împreună cu Ion Heliade Rădulescu, explică profesorul Constantin Dima.

Ca islăzean, ştiu că cei mai mulţi dintre cei care cunosc Islazul bine, măcar ca întindere, nu apreciază potenţialul pe care îl are această zonă. Din experienţa mea, m-am convins că abia la cel puţin 5 ani de când eşti plecat din Islaz, începi să devii nostalgic şi să înţelegi cu adevărat că aici poţi petrece un concediu de vară plin de valoare culturală şi de frumuseţe naturală. Este mediul perfect pentru a te deconecta de tot ce înseamnă stres cotidian, griji, oraş, aglomeraţie. Islazul este o oază de linişte şi relaxare!

Tiberius Filip

 

This article has 3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *