INCENDIU DE PROPORȚII LA ISLAZ

INCENDIU DE PROPORȚII LA ISLAZ

Un incendiu de vegetaţie uscată de mare amploare a izbucnit la Islaz, luni, 18 septembrie 2017;  focul a cuprins o suprafaţă de cca. 400 de ha de stuf, fiind pusă în pericol o pădure aflată în imediata apropiere şi mai multe stupine.

Prin efortul conjugat al pompierilor militari, al membrilor SVSU din localităţile Islaz şi Izbiceni, al poliţiştilor şi al celorlalte structuri abilitate să gestioneze aceste situaţii de urgenţă, s-a reuşit izolarea incendiului, fără ca acesta să se mai extindă la bunurile materiale din apropiere.

La stingerea flăcărilor au fost mobilizaţi 28 de pompieri militari, din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un camion şi patru motopompe, din cadrul Detaşamentului Roşiorii de Vede cu o autospecială de stingere, de la Detaşamentul Zimnicea cu o autocisternă, membrii Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile Izbiceni şi Islaz, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi un tractor cu disc, echipe de intervenţie de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia de Frontieră şi Asociaţia Judeţeană a Vănătorilor şi Pescarilor Teleorman.

Intervenţia, care a durat aproximativ 10 ore, a fost condusă şi coordonată la faţa locului de către Prefectul Judeţului Teleorman şi Inspectorul Şef al I.S.U. “A. D. Ghica” al judeţului Teleorman, rezultând cu salvarea de bunuri de peste 220000 de lei.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului, cauza probabilă a acestui incendiu a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere de către o persoană necunoscută, motiv pentru care acest caz a fost preluat de către poliţie.

Coordonatele suprafeţelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile de cereale din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar și viețile cetățenilor, participanți la trafic, pe drumurile naționale și județene aflate în apropierea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *