DEPUTAT VIOLETA RĂDUȚ, LEGE PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE

DEPUTAT VIOLETA RĂDUȚ, LEGE PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE

Autoritățile locale vor putea accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanțarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, după ce, în plenul Camerei Deputaților a fost dezbătut și adoptat Proiectul de lege pentru completarea alin. (1) al art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală.

Astfel, adoptarea iniţiativei legislative va permite autorităţilor locale să acceseze fonduri nerambursabile pentru realizarea, modernizarea, reabilitarea sau extinderea sistemelor de distribuție a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. De asemenea, accesarea de fonduri va fi valabilă şi pentru construirea, modernizarea, reabilitarea, extinderea reţelelor de distribuție a energiei electrice.

“Creat și implementat de președintele PSD, Liviu Dragnea, PNDL este un program care funcționează și ale cărui beneficii aduse comunităților locale sunt incontestabile. În scopul creșterii calității vieții și a reducerii decalajelor dintre rural și urban, dintre localitățile mici și cele mari, este nevoie de o armonizare a prevederilor Programului Național de Dezvoltare Locală cu cele ale Legii 123/2012.(…) Autoritățile locale vor putea accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanțarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. Inițiativa demarării unor astfel de proiecte poate veni acum de la autoritățile administrației publice locale, fără să mai depindă de operatorii economici care puteau considera o astfel de investiție, în anumite situații, nejustificată din punct de vedere economic. PSD respectă și duce la îndeplinire ceea ce a promis: sprijină investițiile care asigură accesul populației la utilități și servicii publice de bază – drumuri, trotuare, apă, canalizare, electricitate, gaze, școli, grădinițe, dispensare”, a precizat deputatul PSD de Teleorman, Violeta Răduț.

Potrivit expunerii de motive ce a însoţit actul legislativ menţionat, PNDL urmăreşte cofinanţarea proiectelor derulate de autorităţile administraţiei publice locale în vederea creşterii calităţii vieţii, în vederea reducerii decalajelor dintre urban şi rural, dintre localităţile mici şi mari.

“Creşterea calităţii vieţii în România presupune investiţii în infrastructurile care asigură accesul populaţiei la utilităţi şi servicii publice de bază: alimentare cu apă, canalizare, transport, educaţie, sănătate. De remarcat este faptul că fără acces universal la energie electrică şi, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcţionarea şi, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă. În prezent, doar 44,2% dintre consumatorii casnici au locuinţele racordate la reţeaua de gaze naturale. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, deşi proporţia gospodăriilor neracordate este relativ mică, aproximativ 4%, este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric. Cele mai recente modificări aduse la Legea 167/2018 şi Legea 123/2012 oferă o soluţie problemelor ivite în calea investiţiilor de realizat în sistemele de alimentare cu energie electrică şi în cele de distribuţie a gazelor naturale, acolo unde operatorii de distribuţie nu consideră investiţiile ca fiind justificate din punct de vedere economic. Astfel, autorităţile publice locale pot avea iniţiativa demarării unor astfel de proiecte şi pot cofinanţa proiectele din fonduri proprii sau de la bugetul de stat. Modificările aduse constituie de fapt o armonizare a prevederilor PNDL cu cele ale Legii 123/2012, astfel autorităţile administraţiei publice locale putând accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale”, se mai precizează în expunerea de motive a proiectului menționat.

Sursa.teleormanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *