CRISTINA NEAGU, UDEANCA CU VOCE FERMECĂTOARE (video)

Cristina Neagu, solista de muzică populară s-a născut la data de 13.06.1999. Provine din comuna Uda Clocociov, Teleorman. Este o fată minunată care reușește să te cucerească atât prin frumusețea fizică, cât și prin vocea ei. Are o  pasiune pentru cântecul popular românesc. Înzestrată de Dumnezeu cu o voce frumoasă, aceasta pune în melodiile sale dăruire de sine și entuziasm pentru lucrul bine făcut.

Cristina Neagu îmbogățește cântecele pe care le interpretează, cu profunzime, sensibilitate și valoare. Conștientă de menirea ei ca artistă, solista urmează Colegiul Național de Artă Dinu Lipatti. Melodiile sale sunt vii, autentice și pline de vibrație.

Săptămâna trecută a câștigat festivalul concurs național de muzică populară Pe deal la Teleormănel, ediția cu numărul 46. Din 30 de concurenți au fost acceptați doar 13 și, după concurs, juriul a decis că din cei 13, doar 5 să între în marea finală, printre care și Cristina care a și câștigat.

De la cine ai moştenit vocea asta atât de frumoasă ?

Ca să intrăm puţin în amănunt, urechea muzicală şi pasiunea pentru cântecul popular sunt convinsă că le moştenesc fără doar şi poate de la cele două bunici ale mele, cât şi de la tatăl meu, însă consider că bunul  Dumnezeu a vrut să-mi ofere mult mai mult şi, drept dovadă, m-a înzestrat cu această voce cu care mă bucur că pot ajuge la sufletele ascultătorilor.

Cine ți-a insuflat dragostea pentru cântecul popular?

Nu există o persoană anume, însă în familia mea o zi fără puţină muzică este precum o săptămână de vară secetoasă, fără strop de ploaie. Pot spune că această dragoste a venit pe neaşteptate.

De la ce vârstă cânți? 

Cristina NeaguÎn intervalul anilor 2003-2007 la şcoala generală cu clasele I-VIII din comuna mea exista un ansamblu de dansuri folclorice numit “Ciuleandra”, condus de dna director Geodoiu Filoftea. Din acest ansamblu făcea parte şi sora mea mai mare care în fiecare zi încerca să mă înveţe dansurile specifice zonei, sperând că atunci când cresc mai mare să mă poată lua alături de ea în ansamblu… numai că această oportunitate a venit mult mai devreme decât se aşteptau toti. Doamna directoare se pregătea intens cu fetele pentru participarea la concursul cu numele „Floarea de tei”, editia a V-a, organizat la Corabia, în judeţul Olt, şi avea nevoie de ceva care să scoată din anonimat ansamblul. O altă profesoară cunoscându-mă i-a sugerat coregrafei să mă alatur lor şi să dansez alături de celelalte fete care erau muuult mai mari decât mine. Dna Geodoiu nu a fost de acord de la început, deoarece eram prea mică şi nu credea că pot învăţa atâţia paşi de dans într-un timp atât de scurt, însă după cum spune proverbul meu  preferat: „Buturuga mică răstoarnă carul mare”, am reuşit să învăţ, spre surprinderea şi totodată bucuria dânsei. Am obţinut premiul de Popularitate şi premiul I la concurs care mi-au fost înmânate mie, o copil de 4 ani. Dna Geodoiu a vrut să încerce să vadă dacă pot şi cânta peste câteva luni mai târziu şi din nou cu toţii au fost surprinşi de talentul pe care îl țineam ascuns sau mai bine zis de care nici eu nu ştiam la vremea respectivă. Într-o altă ordine de idei, am început să cânt de la vârsta de 4 ani, vârstă la care am apărut şi în ziarul “Gazeta de Teleorman” de pe atunci.

Ce studii muzicale ai? 

În prezent studiez la Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti” din Bucuresti, secţia canto-popular.

Când te-ai  lansat ca interpretă de muzică populară? 

În urmă cu doi ani când am făcut şi primele înregistrări cu care am apărut pe micile ecrane.

Pe ce canale de televiziune ai apărut? 

Am apărut la foarte multe televiziuni, printre care: Favorit Tv, Etno Tv, Inedit Tv, Estrada Tv, TvH.

Cine ți-a fost îndrumător în carieră artistică?   

Părinţii mei au fost cei care m-au îndrumat pe calea cântecului popular.

Cine este interpretă de muzică populară preferata din prezent? 

Am mulţi interpreţi preferaţi între care nu am putut face niciodată vreo diferenţă. Vă pot oferi câteva nume deja consacrate: Ioana Radu, Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Floarea Calotă, Maria Ciobanu, Liviu Vasilică.

Dintre melodiile pe care le interpretezi, care este cântecul tău de suflet și de ce?   

Toate sunt melodiile mele de suflet, însă melodia „Pe la noi pe Teleorman” are un loc aparte în inima mea deoarece vorbeşte despre locurile frumoase din care provin eu.

Te gândești la cineva atunci când cânți, dedici cuiva melodiile tale?  

Fiecare om se gândeşte la ceva, la cineva. Toate melodiile mele le dedic în primul rând tuturor ascultătorilor.

Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trăit ca interpretă de muzică populară?

Cel mai frumos moment pe care îl poate trăi un interpret de muzică populară este atunci când vede că munca pe care o depune în ceea ce face îi este apreciată în totalitate.

De unde achiziționezi costumele pentru spectacole?

Nu am avut niciodată un loc de unde să le cumpăr. Toate costumele mele sunt primite în dar de la diferite bătrâne care mă îndrăgesc, iar pe această cale ţin să le transmit mulţumiri!

Ce interpreți faimoși ai cunoscut?  

În acest domeniu este inevitabil să nu cunoşti persoane cunoscute sau mai puţin cunoscute. Am cunoscut-o pe dna Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Cornelia şi Lupu Rednic, Adriana Antoni, Cristina Turcu Preda,Viorica Macovei, Emilia Ghinescu, Florin Ologeanu, oameni de-a dreptul minunaţi… şi mulţi alţii.

Ce părere ai despre muzică populară românească în prezent? Ce plusuri și ce minusuri are?  

Un plus l-aş acorda adolescenţilor care vin cu repeziciune din spate fiind atraşi de muzica tradiţional românească, muzică pe care nu ai cum să nu o îndrăgeşti. Un minus l-aş da celor care confundă tradiţionalismul muzicii populare cu modernismul din ziua de azi, sau poate confuziei lor cu referire la ce înseamnă un cântec de zonă tradiţional.

Ce proiecte ai și care sunt planu­rile tale?

Am în vedere lansarea primului meu album şi participarea la cât mai multe festivaluri de muzică populară.

Ce ai dori să le transmiți cititorilor noștri și iubitorilor de muzică populară și folclor la finalul acestui interviu? 

Le mulţumesc tuturor celor care mă susţin dar şi celor care nu mă susţin. Iubiţi în continuare muzica noastră pentru că este cea mai frumoasă!

Monica Grecu

[epa-album id=”5678″ show_title=”true” display=”excerpt”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *