CONFLUENŢE LA ISLAZ: PLAJA DE LA GURA OLTULUI CU NISIP MAI FIN DECÂT LA MARE

CONFLUENŢE LA ISLAZ: PLAJA DE LA GURA OLTULUI CU NISIP MAI FIN DECÂT LA MARE

Confluenta Oltului cu DunareaConfluenţe înseamnă legendă, evadare în trecut, când Oltul – fiul cel mare al unui împărat puternic – a pornit să-şi caute tatăl care fusese închis pe malul Mării Negre. Transformat în apă curgătoare mistuie stânca munţilor, gonind năvalnic la vale, spre câmpie. La Islaz drumul său ia sfârşit, apele fiindu-i primite de braţele răcoroase ale Dunării bătrâne. Întâmplare… destin…? Cine ştie…! Important este că islăzenii au fost hărăziţi să trăiască la confluenţa celor două ape, bucurându-se din plin de frumuseţile locului, dar şi de avantajele naturale.

La Islaz se termină Oltenia şi începe Muntenia, acest fapt se reflectă în tot ceea ce înseamnă obiceiuri locale, fiind vorba de o altă confluenţă – cea a tradiţiilor.

În comuna de la nord de Dunăre (dar şi singura din Teleorman de la vest de râul Olt) se îmbină vechiul cu noul, trecutul cu prezentul, dând naştere unor concepte noi despre viaţă, despre a trăi civilizat, preţuind trecutul şi intuind viitorul.”, aşa descrie directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Islaz, prof. Violeta Nania, în revista şcolii – Confluenţe.

Dincolo de nostalgie şi de izul istoric al comunei Islaz, localitate despre care am mai scris pe site-ul nostru, este absolut obligatoriu să scriem astăzi, la jumătatea sezonului estival, despre ceea ce înseamnă plaja formată acolo unde Dunărea aşteaptă Oltul să-i bea apele, locul pe care tot mai mulţi îl recunosc sub denumirea de Gura Oltului.

Plaja de la Gura Oltului (vezi Facebook aici) este deja o tradiţie pentru islăzeni, în fiecare vară a anilor trecuţi fiind un adevărat punct de interes pentru cei dornici de bronz natural, de distracţie, majoritatea dintre cei prezenţi preferând acest loc pentru a se deconecta de grijile cotidiene.

Într-una din serile trecute, discutam chiar la faţa locului cu Florin Ungureanu, islăzean la origine, dar stabilit în Bucureşti de mai bine de 10 ani, unul dintre sutele de oameni ce apreciază zona şi care se bucură sincer de Islaz în general, de Dunăre şi Plaja Gura Oltului în special.

„Tibi, aici mă simt cel mai bine! E… acasă! Când vin aici uit de toată încărcătura, de toate grijile. 11733486_881988028534756_1064809852_nSimt că renasc de fiecare dată. Eu şi familia mea venim des pentru a ne încărca bateriile. Mă aşteaptă căldura sufletească a părinţilor mei, dar gândul meu e să ajung la Dunăre cât mai repede. Este locul unde mi-am ars tălpile în copilărie, pe nisipul ăsta mai fin decât la mare. Nu îţi mai spun că locul este minunat şi pentru pescuit. Am fost în Tulcea de curând. Socrul meu, care nu e de aici, îmi spunea că nu se compară cu Islazul! Despre plajă, nu am cuvinte. Ce au făcut oamenii ăştia aici, e superb. Pe lângă frumuseţea naturală a zonei, poţi să bei un şpriţ seara, să te bucuri de atmosfera creată de cei care au amenajat plaja. Muzică, distracţie, bani puţini! Ce vrei mai mult?”, spunea cu patos Florin.

Din discuţiile purtate cu cei care au amenajat terasa de la vărsarea Oltului în Dunăre, am aflat că în primul week-end cu soare, o mare petrecere va fi organizată alături de dj şi animatori de la Kiss Fm, păstrându-se ideea distracţiei specifice sezonului.

focuri plajaPe lângă berea rece, răcoritoarele de diferite tipuri şi mărci, grătarul stă mereu încins la dispoziţia doritorilor. Cei mai activi petrecăreţi fac focuri de tabără, se strâng roată în jurul acestora, personalizând petrecerile de multe ori prin jocurile populare şi horele animate de muzica live interpretată de câteva ori chiar de Ion Popa de la Izbiceni.

Prea frumos, prea ca la ţară… la Plaja Gura Oltului!

Tiberius Filip

 

 

 

This article has 10 comments

 1. Eugen

  Dunarea a oferit de-a lungul timpului plaje superbe si, in functie de nivelul ei, plaja se muta de la deal la vale spre Gura Oltului. In copilarie…acum…25 – 30 ani… plaja cea mai frumoasa era la Cherhanaua Islazului cam la 4-5km distanta de Gura Oltului si acolo nisipul era extraordinar de frumos…nisip pe care l-am mai intalnit pe cursul Dunarii de la Corabia…Zimnicea…Calarasi..Ostrov …este un nisip foarte fin si foarte placut pentru plaja. Insa ce au facut baietii de acolo cu amenajarea plajei la Gura Oltului este ceva de vis si ma refer in primul rand la politetea si buna dispozite pe care localnicii o afiseaza de ficare data. Distractia este la ea acasa presarata cu momente inedite de dans si petreceri organizate la care poate participa orcine doreste culminand saptamanal cu un foc de tabara de neuitat – moment in care toti prezenti traiesc cele mai frumoase clipe pe plaja. Plaja de la Gura Oltului creste an de an in calitate si in numarul vizitatorilor si, in viitorul apropiat, v-a intra in circuit turistic, trebuie gasita o metoda pentru amenajarea unor spatii de cazare, lucru mai greu de facut din cauza variatiilor nivelului Dunari … insa nu este imposibil!

 2. Florin

  Alooooo nu mai manipulați lumea , acea poza este făcută mai jos de Port Turnu Măgurele so pot sa confirm ca în acel loc chear este nisipul fin am fost acolo , am și poze în acel loc .
  Pt ca cu ani în urma acolo mergea tot Orașul .

 3. Irina

  E locul copilariei mele .Amintiri frumoase plaja era ;sub sat ; asa se spunea acum 35- 40 de ani nisip fin ,umbra in prundul lung totul era perfet 😀 Pacat ca nu se investeste si nu se promoveaza zona

 4. Rozalia

  Aici la Islaz ,am copilarit si eu
  As fi vrut ca si copilul meu sa vina la bunici apoi sa mearga la plaja la Dunare !
  Pacat ca e investitie Zeroo !
  Un bar si atat! Asta e la gura Oltului!
  Auturotatea locala poate face o investitie si apoi promovare pentru atragerea turismului in aceasta zona minunată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *