ASOCIAȚIA MOTIVAȚI PENTRU REUȘITĂ TURNU MĂGURELE – ,,Și eu știu, și eu pot și vreau să dovedesc’’

ASOCIAȚIA MOTIVAȚI PENTRU REUȘITĂ TURNU MĂGURELE – ,,Și eu știu, și eu pot și vreau să dovedesc’’

Asociația Motivați pentru Reușită Teleorman (AMPR) este o organizație non-profit înființată în anul 2006 la inițiativa a trei persoane cu handicap locomotor, utilizatoare de scaune rulante, din Județul Teleorman, cu sprijinul Fundației Motivation România urmare a Proiectului Parteneri Sociali pentru Integrare derulat de către aceștia.

Am avut prilejul să cunosc persoane minunate, pe Mitrănuș Ecaterina – psiholog, Bogdan Raicu – președintele asociației, precum și 2 campioni: Codrea Daniel și Soare Sabin, care mi-au răspuns mai multor întrebări.

Cum vă numiți și ce rol reprezentați în Asociația Motivați pentru Reușită?

Mă numesc Mitrănuș Ecaterina, sunt psiholog și lucrez în această asociație. Obiectivul nostru este cel de a reintegra copiii cu dizabilități, copiii speciali, astfel încât să nu mai fie arătați cu degetul pe stradă și/sau să fie excluși social.

Cum faceți acest lucru, prin consiliere psihologică și fizioterapie?

Acest lucru l-am început cu valorizare de sine, valorizare a ceea ce am considerat eu pentru a-i ridica la școală, pentru ca ei să se simtă făcând parte din colectiv, astfel încât să arate că și ei pot, și ei știu, pornind de la această premiză și continuând cu socializarea de acceptare: „și eu știu, și eu pot și vreau să dovedesc”€™.

Aveți un anumit număr de copii, există și adulți pe care îi consiliați?

Eu lucrez doar cu copiii, sunt rare ocaziile când vin și adulți cu probleme, în general sunt cu accidente vasculare. Sunt aproximativ 10-12 copii /săptămână, fiecare cu ora lui. Mai sunt și activități de grup, precum: grup țintă, grup de control. Grupul țintă este copilul cu dizabilități, iar grup de control înseamnă copii normali cu care încercăm să socializăm astfel încât să măsurăm gradul de socializare al copiilor cu afecțiuni cu gradul de copii normali.

Domnule președinte Bogdan Raicu, aș dori să vă întreb pe dumneavoastră: cum vă finanțați asociația, cum reușiți să faceți față tuturor cheltuielilor?

Activitățile asociației se împart în două mari categorii: Centrul de zi pentru adulți și Centrul de zi pentru copii cu nevoi speciale.

Avem un parteneriat cu Primăria Turnu Măgurele și Colegiul Național Unirea, de unde primim toate utilitățile: căldură, apă, curent. Locația este în contract de comodat, astfel încât nu plătim niciun leu pentru chirie, lucru care ne ajută destul de mult.

Pentru restul cheltuielilor ne finanțăm, salarii, activități, cheltuieli de funcționare. Ne finanțăm din donații, sponsorizări de la firmele din comunitate, mici proiecte, granturi pe care le câștigăm.

Spuneați că oferiți sprijin și adulților. Ce înseamnă acest lucru, mai exact?

Există un Centru de Zi pentru Adulți și un Centru de Zi pentru Copii.

Centrul de Zi pentru Adulți oferă servicii de kinetoterapie, de petrecere a timpului liber și de socializare. Persoanele cu dizabilități din Turnu Măgurele și comunele limitrofe care se pot deplasa vin aici, au la dispoziție 4 ore pe zi un kinetoterapeut specializat care lucrează cu ei sub îndrumarea drei Dr. Pănculescu. Pacienții merg acolo, doctorul le prescrie, iar kinetoterapeutul nostru aplică prescriptiilei drei doctor. În rest, au aparate, au dotările necesare specifice diagnosticelor.

Câte persoane vin zilnic la centru?

În general vin 12-14 persoane zilnic, în intervalul orar 08:00 – 12:00, acesta este programul adulților. Copii, în schimb vin după ora 8 până la 15.

Vorbind despre adulți, reușesc aceștia să se recupereze, parțial sau complet, în funcție de afecțiunea fiecăruia?

Depinde de ce obiective ne propunem. La început li se face o evaluare, dacă mergem pe partea fizică, rezultatele sunt foarte lente, dar sunt rezultate care se văd. Sunt oameni care vin la noi din 2008, de când am deschis sala, care vin și acum și sunt mulțumiți de ce au câștigat. Îi văd prin oraș că merg singuri. La început îi transportam cu mașina.

Acum depinde de ce ne propunem: dacă ne propunem să-i scoatem din casă, pur și simplu ăsta să fie primul pas, și îi văd mâine pe stradă înseamnă că ne-am atins obiectivul.

Abia după aceea începe partea de recuperare fizică care este destul de lentă și rezultatele se văd în timp mai îndelungat.

Cum vă mulțumesc aceste persoane, cum vă răsplătesc munca și efortul depus?

Mulțumirea noastră este că l-am văzut în parc cu nepoțelul sau copilul, ori pe cei mici îi văd părinții că sunt în parc cu ceilalți copii.

Să-și asume responsabilitățile minime din casă, pentru noi este un câștig, știm că suntem pe drumul bun și mergem înainte.

Domnule Raicu, vă felicit pentru această inițiativă care presupune mult efort și dăruire de sine! 

Codrea DanielÎn scurta vizită de ieri am întâlnit acolo pe Soare Sabin, care a obținut locul 1 pe București la categoria persoane cu dizabilități pe diverse sporturi – tir cu arcul, tenis de masă, tir cu pușca, dar și pe Codrea Daniel, vicecampion național la tir cu arcul, categoria compound – Cupa Danubius din Galați, 2015.

 

 

Simona Șerb

 

This article has 3 comments

  1. cetateanul de la bloc

    E ok articolul, insa nu prea spune nimic interesant. Cred ca era mai bine daca faceai o analiza a rampelor pentru persoane cu nevoi speciale de la intrarea in institutii si magazine. Se stie ca sunt o adevarata capcana a mortii! 

  2. Mohora Nutica

    Felicitari domnului Bogdan Raicu,un om puternic si minunat ,pentru tot ceea ce face pentru copii nostri si nu in ultimul rand pentru adultii din Turnu Magurele. Jos palaria in fata acestui om minunat si ii doresc multa sanatate si putere sa mearga mai departe cu ceea ce si-a propus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *