ANUNȚ DESPRE RESTAURAREA CETAȚII TURNU

ANUNȚ DESPRE RESTAURAREA CETAȚII TURNU

Începând cu data de 01.10.2018, au început lucrările de Amenajare, consolidare, conservare și restaurare a sitului arheologic Cetatea” Turnu”, ce vor fi executate de S.C Inspeti Building Restauration S.R.L- S.C Inspet S.A, în baza contractului de proiectare și execuție cu nr. 9464/19.04.2018.

Lucrările sunt finanțate prin Programul Interreg V A România – Bulgaria și constau în:

  • lucrări de amenajare sit
  • lucrări de consolidare ale turnului
  • lucrări de restaurare și conservare a cetății și a fântânii existente

Până în prezent, a fost curățat situl de vegetația crescută și se efectuează lucrări de curățare a interiorului inelului central dar și lucrări de cercetare arheologică.

Istoric pe scurt.

Cetatea Turnu a fost construită în secolul XIV de domnitorul Mircea Cel Batrân și a jucat un rol deosebit de important în sistemul defensiv al Țării Românești construit cu scopul de a împiedica invazia otomană în sudul Dunării. Aceasta cetate face parte alături de cele de la Giurgiu, Turtucaia și Braila dintr-un lanț de fortificații de-a lungul marelui fluviu. În ciuda eforturilor domnitorului, turcii au reușit să cucerească cetatea, pe care au transformat-o în raia turcească. În urma  tratatului de pace de la Adrianopole, noua raia Turnu a trebui să fie părăsită de otomani. Cetatea a fost dărâmtă și apoi arsă iar teritoriul fostei raiale a fost incorporat Țării Românești.

Se pare că această cetate a fost ridicată pe ruinele altei cetăți, care a fost construită în secolul al IV-lea d.Hr. de Constantin cel Mare, aceasta fiind la rândul ei ridicată pe ruinele unui castru roman. Istoricii presupun că aici ar fi fost cetatea romană Turris, care a fost construită chiar de Traian – bazându-se pe documentele care demonstrează că în acest loc, în secolul al II-lea, exista o fortificație.

Cetatea medievală Turnu a devenit o adevarată fortareață odată cu venirea Cavalerilor Ioaniți. După luptele cu Imperiul Otoman, ungurii au atacat zona Olteniei, au pus stăpânire peste Cetatea Severinului și apoi au adus aici Cavalerii Ioaniți, care s-au stabilit în Severin. Aceștia au construit aici trei turnuri de apărare, iar cetatea a căpătat o formă dreptunghiulară, fiind reconstruită din mortar și piatră de râu. În mijlocul fortificației a fost ridicată o biserică gotică, în stilul celor construite de Cavalerii Ioaniți. Materialele folosite au provenit de la vechiul castru roman.

În ceea ce priveste fazele de construcție, acestea nu pot fi distinse integral și nici nu pot fi datate cu siguranță. În prima fază s-ar fi construit „donjonul” cu un diametru de 17.40 m la care s-au refolosit elemente romane și bărne de lemn pentru verticalizare. Din cauza panzei freatice destul de ridicate, săpăturile nu au putut atinge fundația,îinsa, prin sondaje de adâncime, s-a stabilit că este foarte probabil ca acest turn circular să se sprijine pe un teren consolidat cu piloni de lemn, apoi de un strat de mortar.

Săpăurile arheologice efectuate în ultimii zeci de ani la cetatea medievală Turnu au scos la iveală mai multe morminte, care datează din timpul romanilor. De asemenea, au fost descoperite cuptorul de pâine și atelierele în care se confecționau materialele de război (arme, scuturi, veșminte). Deși se spune că sub poarta cetății ar fi fost săpat un tunel care duce până în partea opusă a Dunării, arheologii nu au descoperit până acum un asemenea drum.

In ultimii ani, arheologii au început noi săpături, pentru că autoritățile vor să includă cetatea în circuitul turistic.

https://www.facebook.com/pg/stirideturnu/photos/?tab=album&album_id=1951741414904895&__xts__%5B0%5D=68.ARBecW89THNeAlsS_-5t7VRfrDAD6LC94RN4osDUm6vbrEmRt3n1H5ApGLllSg-H6i8tdBFPmtA2T1oM3xPl-qk6N_ju305XQQr8GEi4YBIL0T-qxyDghNBAUL57TPhuMTx8RU773B_KrBFylLsaG3Y8XOdtOvqkpoj-6I4z2mv84m_pXhhN-xN_XNaRhHHhJW0N4S3HA6c&__tn__=-UC-R

Fotografia postată de Stiri de Turnu.Fotografia postată de Stiri de Turnu.Fotografia postată de Stiri de Turnu.

This article has 1 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *